Een lijstje voor de haters

Veel van ons houden ervan om mensen in hokjes te stoppen. Omgaan met stereotypen is uiteindelijk zo veel makkelijker dan het idee dat iedereen verschillend is.

De opvatting dat we steeds meer in een global village leven, waar de natiestaat steeds irrelevanter is, blijkt niet te kloppen. Het Internet is hét podium om trots te zijn op onze ouderwetse naties. Op een zo simpele manier mogelijk. Ik durf bijna te zeggen dat de wereld nooit zo veel virale lijstjes heeft gezien over de beste/aardigste/blijste/vriendelijkste/groenste/moedervriendelijkste/transparantste/gendergelijkste land ter wereld (voor de liefhebbers van lijstjes heb ik een onderzoek gedaan met Lisa Peters).

Er zijn nogal wat mensen in de wereld die willen weten waarom dingen zo goed lijken te gaan in Zweden. Dat is aan de ene kant vleiend, en zeker een gevolg van de gigantische Zweedse PR-machine. Aan de andere kant begrijp ik dat het niet alleen met Zweden te maken heeft; de vragen zouden hetzelfde kunnen zijn als ik uit een ander land kwam. Mensen zijn vaak ontzettend nieuwsgierig.

Dan nog. Ik mag zelden vertellen waarin Zweden eigenlijk vrij slecht is, en Nederland eigenlijk veel beter. Dat begint pijnlijk te worden. Dus, al is het alleen maar voor mijn eigen geweten, hier een lijst van Zweedse mislukkingen:

> Integratie: Zweden kent geen sociale huur maar alleen huurtoeslag. Dat, onder meer, heeft geleid tot segregatie en slechtere kansen voor mensen met minder kansen of financiële middelen.

> OV: Zweedse treinen zijn heel vaak laat, of ze rijden helemaal niet. Ticketprijzen zijn heel hoog en fluctueren in de loop van de dag. Een rit tussen Stockholm en Gotenburg kan tussen de 20 en 150 euro kosten.

> Wachtrijen in de zorg: Mensen moeten soms weken wachten voor een simpele afspraak bij de huisarts.

> De fietssituatie: Zweden zijn gek op het gebruik van hun helmen, ondanks (controversieel) onderzoek dat aantoont dat het veiliger is zonder; fietspaden ontbreken en de beperkte ruimte is overgenomen door MEMILS (middelbare-leeftijd mannen in wielrenoutfits).

> Pensioen: Je houdt relatief weinig over als je niet zelf geld opzij zet voor je Zweedse oudere dag.

> Koud: Zweden lijkt een van de moeilijkste landen te zijn om nieuwe vrienden te vinden als buitenlander.

Het Internet kent een bloeiende community voor Zwedenhaters. Sweden bashing is populair geworden in de era van Trump, immigratie en identiteitspolitiek. Mochten de patriotten behoefte hebben aan nieuwe argumenten, dan kunnen ze het lijstje hierboven in hun voordeel gebruiken.

Charlotte Boström